Handleiding voor jezelf

Handleiding voor jezelf is een training voor leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum of leerlingen met gedragsproblemen. Individueel wordt door middel van psycho-educatie gewerkt aan het vergroten van inzicht en vaardigheden, met als doel dat de leerling meer grip krijgt op zichzelf, zijn gevoelens en gedrag.

Voor wie?

De training ‘handleiding voor jezelf’ is er voor kinderen en jongeren van 8 tot ongeveer 15 jaar. Het programma is in eerste instantie ontwikkeld voor leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum. Uit de praktijk blijkt dat het programma ook goed ingezet kan worden voor kinderen met bijvoorbeeld adhd. Ook kinderen en jongeren met een laag zelfbeeld, zwak zelfinzicht of moeite met reflecteren op het eigen gedrag kunnen baat hebben bij het volgen van deze training.

Doel

Na de training heeft het kind of de jongere meer inzicht in en grip op zijn kwaliteiten en vaardigheden. Er is meer kennis over hoe gedachten het gevoel en het gedrag kunnen bepalen. Dit alles met het doel de leerling de beschikking te geven over alternatieve denkstrategieën . Hierdoor kan het kind of de jongere zelf, of met hulp, nieuwe oplossingen bedenken en toepassen.

Inhoud

‘Handleiding voor jezelf’ is gebaseerd op rationeel emotieve therapie (RET), een vorm van cognitieve gedragstherapie. Deze gaat uit van de samenhang tussen gedachten, gevoelens en gedrag. De leerling leert zichzelf gedurende de training steeds beter kennen. Er wordt vanuit gegaan dat gedachten kunnen leiden tot negatieve gevoelens die op hun beurt weer het gedag beïnvloeden. Door een verandering in denken komt er meer grip op gevoelens, gedrag en op zichzelf.

Tijdens de wekelijkse sessies van drie kwartier tot een uur wordt er gewerkt in een werkboek. Dit persoonlijke werkboek, waarin wordt geschreven, getekend, gekleurd en gelezen, wordt gedurende de training samengesteld. In iedere sessie geeft de leerling richting aan het onderwerp dat in de volgende sessie besproken wordt.

Afsluiting

De laatste sessie wordt gebruikt om alles wat besproken is nog eens samen te vatten en de training op een prettige manier af te sluiten. Na beëindiging van de psycho-educatie volgt een eindverslag dat met alle betrokkenen wordt besproken.

De training ‘handleiding voor jezelf’ is altijd maatwerk. In samenspraak met de ouders, leerkracht en/of met de jongere zelf wordt een programma samengesteld. Het gehele programma bestaat uit minimaal 8 en maximaal 15 sessies van drie kwartier of een uur.

 

Voor vragen of meer informatie:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.